BONBONČKI SE POČUTIMO DOBRO – PROJEKT ZDRAVJE V VRTCU
 
 
Jul
16
2020

IMG 6918

Več fotografij tukaj

Tudi v skupini Bonbončki v vrtcu v Lokavcu smo se letos posvetili projektu Zdravje v vrtcu z osrednjo temo POČUTIM SE DOBRO. Tekom leta smo nanizali kar nekaj zanimivih aktivnosti, s katerimi smo podkrepili naše dobro počutje v vrtcu.


GLASBENO USTVARJANJE Z ERIKOM IN GAŠPERJEM - POČUTIM SE ODLIČNO


V sklopu prazničnega decembra smo medse povabili dva bodoča profesorja glasbe. S seboj sta imela vsak svojo kitaro in kahon. Nadela sta si še božične kape in nas pričakala v telovadnici. Ko smo s šolarji in najino skupino prišli v telovadnico, je bilo vzdušje enkratno. Najprej sta zapela vsak svojo avtorsko pesem, ki so ju naši otroci že poznali, nato pa sta k sodelovanju povabila še vse otroke. Dobili so orffove instrumente, Erik in Gašper (glasbenika) pa sta jih razdelila v skupine glede na vrsto instrumentov in začelo se je glasbeno ustvarjanje. S sodelavko se nama je dopadlo, da so sodelovali čisto vsi prisotni otroci in se zraven neizmerno zabavali. Na koncu sta nas naučila še dve novi pesmici, ki si jih z veseljem skoraj vsak dan prepevamo, ob koncu smo pa tudi mi njima zapeli nekaj naših pesmic in jima v zahvalo podarili skromna darilca v spomin na nas. Otrokom sta bila res zelo všeč, saj še zdaj sprašujejo, če nas bosta še kdaj obiskala.

PREPOZNAVAM ČUSTVA IN POČUTIM SE PONOSNO

V naši skupini se vsako leto pogovarjamo o družini in medsebojnih odnosih tako doma, kot tudi v skupini. Letos so otroci dobili nalogo, da od doma prinesejo družinsko fotografijo. Bili so zelo pridni, saj jih je večina fotografijo prinesla že naslednji dan. Tako smo se prve dni pogovarjali o tem kaj sploh je družina, kdo so družinski člani in podobno. Ko sva s sodelavko dobili občutek, da so pojme usvojili, smo pa začeli s predstavitvami svojih družin. Najprej sva to storili midve, nato so bili na vrsto otroci, ki so govorili ob fotografiji, ki so jo prinesli. Nato je sledilo ustvarjanje. Vsak otrok si je izbral dva barvna kartona, iz katerih smo naredili hišice. Iz enega je izrezal pravokotnik, iz drugega pa trikotnik. Na pravokotnik so prilepili svojo fotografijo družine, nad pravokotnik pa trikotnik, na katerega smo napisali '' Moje ime je _____ in to je moja družina ''. Hišice smo razstavili na pano v igralnici. Ko smo s tematskim sklopom o družinah opravili, smo prešli na odnose v skupini, kot glavno temo sva si s kolegico tokrat izbrali čustva. Najprej smo si ogledali risanko ''Inside out'' (Vrvež v moji glavi), ki odlično prikaže čustva, ki živijo v glavi glavnega lika v risanki. Po ogledu smo najprej obnovili zgodbo, nato pa našteli vsa čustva, ki so bivala v dekličini glavi. Ko smo jih našteli, sva s sodelavko preverili, kako zelo so spremljali risanko in jim postavili vprašanje kakšne barve so pa bila čustva. Zapomnili so si čisto vse (rumena – sreča, rdeča – jeza, modra – žalost, vijolična – strah), le zelene niso znali poimenovati (gnus). Nato smo risali. Vsak otrok si je lahko izbral dve čustvi in ju narisal s pravilnimi barvami. Vsak dan smo se o tem kaj kdo čuti v različnih situacijah tudi pogovarjali. Npr: če je kdo komu vzel igračo, smo bili žalostni, če je kdo prijatelju pomagal, smo bili veseli in podobno. Ker imamo v naši igralnici veliko ogledalo, smo to tudi izkoristili. Otroci so se postavili predenj in z mimiko obraza ponazarjali čustva (vesel-se smeji, žalosten – joka, …). Prišli smo do skupnega zaključka, da nam je tako v risanki kot tudi med nami najbolj všeč čustvo veselje, zato se trudimo, da ga je čim več. Prav tako smo se naučili pesmico o dobri volji, katero so otroci zelo hitro usvojili in si jo z veseljem vsako jutro zapojemo v jutranjem krogu ob kitari.

NA TRAVNIKU SE POČUTIM RADOVEDNO

V času cvetenja travniških rož smo se ob lepih dnevih odpravili na travnik blizu našega vrtca. Sprva smo samo opazovali kaj se na travniku dogaja, kaj vse tam raste, kaj vse lahko najdemo. V vrtcu smo s pomočjo fotografij spoznavali rastline, jih poimenovali ter opisali. Enako smo storili tudi za žuželke. Večkrat, ko smo bili na travniku ali na sprehodu, več so si otroci zapomnili. Nabrali smo šopek travniških rož in si ga odnesli v vrtec kjer je krasil našo igralnico. Otroci so si rastline dobro ogledali, si eno iz šopka izbrali ter jo narisali. En dan smo se dogovorili, da si pa na travnik s seboj vzamemo fotografije žuželk in rastlin ter lupe za opazovanje. Vsak otrok je najprej dobil fotografijo travniške rože, jo poimenoval in na travniku tudi poiskal. Če kateri ni bil siguren kakšno rastlino išče, so mu drugi otroci hitro priskočili na pomoč. Ko smo našli vse travniške rastline, ki smo jih spoznali (rman, črno deteljo, grintavec, trpotec, kaduljo, kozjo brado, koprivo, veliko marjetico), smo začeli iskati še žuželke. V posodo za opazovanje nam je uspelo ujeti čebelico, katero smo si skrbno ogledali. Otroci so hitro opazili, da je imela na nožicah cvetni prah. Nato smo jo spustili nazaj v naravo. Našli smo še kobilico, mravljice, pikapolonico, metulje in čmrlje. S sodelavko sva zelo veseli, da sva otrokom približali travnik do te mere, da, ko se odpravimo na sprehod, skrbno opazujejo okolico in sami poimenujejo rastline, ki jih vidijo ob poti in se med seboj spodbujajo in pohvalijo.

MED IN KIS KREPITA NAŠE ZDRAVJE – POČUTIM SE ZDRAVO!

V času tedna otroka nas vsako leto obišče čebelar. Takrat imamo tudi tradicionalni slovenski zajtrk (kruh, maslo, med in mleko). Predhodno smo o čebelarju in čebelah govorili v najini skupini. S pomočjo video predstavitev sva otrokom na kratko predstavili življenje čebelic ter kakšne so. Veliko otrok je pri predstavitvi oziroma pogovoru sodelovalo, saj so vedeli, da čebelice nabirajo med in so zelo pomembne za nas in naravo. S kartonov za shranjevanje jajc smo izdelali čebelice. S kolegico sva izrezali obliko, otroci so pa jih s tempera barvo pobarvali, nalepili krila in tipalke. Čebelice smo nato razstavili po igralnici, hodniku in jedilnici. Ko nas je obiskal čebelar, je imel s seboj veliko opreme in pripomočkov. Vse nam je lepo razložil in pokazal, dal pa nam je za pokušino še med. Ob koncu smo mu v zahvalo poklonili čebelico, ki smo jo izdelali in prisluhnili pesmi Čebelar od Lojzeta Slaka.
V istem tednu smo obiskali kisarno družine Simonič. Ogledali smo si postopek pridelave kisa, predstavili so nam vrste kisov, ki smo jih lahko tudi poskusili in jih dobili še za domov.

GIBANJE JE DEL NAŠEGA VSAKDANA - POČUTIMO SE IGRIVO!

Gibanje je pri nas eden izmed pomembnejših dejavnikov v skupini od prvega dne vrtca, pa vse do zadnjega. Imamo to srečo, da je naš vrtec obdan z naravo, kar seveda maksimalno izkoristimo ob lepih, sončnih, suhih dnevih. Ko nam vreme ponagaja, pa se radi odpravimo v telovadnico.
Vsak dan začnemo z jutranjo telovadbo ob glasbi. Sodelujejo čisto vsi otroci – tudi najmlajši. Veliko krat otroci izrazijo željo in sami vodijo jutranja razgibavanja. S sodelavko se trudiva, da pri izbiri vaj upoštevava želje otrok. Veliko krat telovadbo popestrimo z živahno glasbo, pri umirjanju oziroma ob koncu pa veliko krat poseževa po glasbi za sproščanje. Ob lepem vremenu se veliko krat odpravimo na dolgi sprehod, poti imamo veliko, zato veliko krat otroci samo določijo v katero smer bi se odpravili. Na voljo imamo tudi veliko športno travnato igrišče, kjer se lovimo, igramo nogomet, štafetne igre in podobno. Če je prejšnji dan deževalo in je trava mokra, to za nas ni ovira, saj imamo na voljo tudi ploščad. Tam otrokom po navadi s kredo nariševa poligone, kjer neizmerno uživajo. Poleg tega se veliko igramo tudi rajalne igre, kot so Kdo se boji črnega moža, Lisica kaj ješ, Barvice, … Ko je slabo vreme, se pa odpravimo v telovadnico. Tam otroci urijo spretnosti z žogami, ravnotežje, različne oblike gibanja (posnemanje živali), premagovanje raznih poligonov in podobno. V naši skupini nam veliko pomeni glasba. Večkrat si priredimo plesne zabave, kjer plešemo plese, ki se jih skozi vrtčevsko leto naučimo, se gremo Igro s stoli ter plešemo na pesmice, katere so otrokom všeč. Otroci se res zelo radi gibljejo, zato nikoli nimava težav in ne slišiva stokanja, ko se odpravimo na daljši sprehod. To nama je zelo všeč!

GASILCI SO MED NAMI! NI NAS STRAH…

Tema gasilcev je pri nas v skupini zelo priljubljena. Predvsem fantje se zelo radi igrajo, da so gasilci. Iz igrač si sestavijo gasilko cev in se igrajo, da kotiček gori, oni so pa gasilci in gasijo požar. Ko je pust, imamo v vrtcu veliko gasilcev. Letos smo si ogledali risanko o gasilcu Samu, katero je veliko otrok že poznalo.  Vsako leto imamo v tednu požarne varnosti gasilsko vajo, kjer gasilci izvedejo primer evakuacije. Takrat najprej zazvoni sirena, nakar pride v igralnico gasilec ter ukaže, da zapustimo prostor. Včasih se kateri otrok ustraši in začne jokati, letos se to ni zgodilo. Obujemo si čevlje, se odpravimo ven in opazujemo delo gasilcev. Nato nas povabijo do gasilskega doma, kjer nam gasilec predstavi njihovo delo, opremo in gasilski avto. Tega so naši otroci vedno veseli. Pri predstavitvi zelo radi sodelujejo, sploh ko jih gasilci povabijo, da poskusijo gasiti z vodo, da si nadenejo čelade in podobno. Največje veselje pa je seveda zmeraj na koncu, ko nas gasilci z gasilskim avtom zapeljejo en krog. Ob koncu na vprašanje gasilcev ali kdo želi postati gasilec, pa verjetno ni potrebno posebej poudarjati navdušenja naših otrok, ko v en glas zakričijo ''ja!''. Malo za šalo, malo za res, s sodelavko naju za varnost ne skrbi, saj imava v skupini polno bodočih gasilcev.

 
 
 
Božični čas v Lokavcu
 
 
Jan
5
2020

IMG 6965

Več fotografij tukaj

 
 
 
Božični koncert v Lokavcu
 
 
Dec
20
2019

IMG 4993

Več fotografij tukaj

 
 
 
Božična dekoracija
 
 
Dec
2
2019

IMG 20191127 133522

Več fotografij tukaj

 
 
 
Beremo skupaj s psičko Taro
 
 
Nov
19
2019

20191022 132157

Več fotografij tukaj

Bil je lep jesenski sončen dan in na obisk smo povabili ga. Suzano Küčan s psičko. Tara je prikupna psička pasme francoski buldog. Učenci so jo takoj vzljubili. Metali in skrivali so ji žogico, ob njej so spoznali, kako se vedemo do psov in še marsikaj zanimivega, kar je povezano z odnosom človek-pes. Po druženju s psičko smo prebrali prvo poglavje iz knjige Polonce Kovač, Pet kužkov išče pravega. Z učenci in knjižničarko smo sklenili, da bomo v tem šolskem letu prebirali knjige s pasjimi junaki, ki jih imamo v naši knjižnici kar nekaj.

Aleš Žumer

 
 
 
Tradicionalni slovenski zajtrk in obisk čebelarja v Lokavcu
 
 
Nov
17
2019

IMG 6381

Več fotografij tukaj

 
 
 
Teden otroka pri Bonbončkih
 
 
Okt
18
2019

03

 Več fotografij tukaj

 
 
 
Jesenske delavnice v Lokavcu
 
 
Okt
15
2019

IMG 20191010 172613

Več fotografij tukaj

 
 
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #9ada4e #a9f9a7 #1d3eff

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information